Wie wil er niet meer vet verbranden om gewicht te verliezen, het lichaam beter in vorm te krijgen, lekkerder in je vel te zitten en gezonder door het leven te kunnen gaan? Een mooi gevormde kont, geen cellulitis, een platte buik of een sixpack. Iedereen zou er voor tekenen, maar hoe kom je eerst van al dat vet af?
In de komende vijf minuten ga je ontdekken hoe je snel vet verbrandt en het meeste uit je work-out kunt halen.
De essentie van vet verbranding!
Het lichaam verbrandt normaal een mix van koolhydraat als glucose en vet als brandstof. Hoeveel er van beide wordt verbrand hangt of af van je fysieke activiteit en van wat je al gegeten hebt. Het lichaam verbrandt opgeslagen vet en koolhydraten en vervolgens zelfs proteïnen wanneer je meer energie verbruikt dan je hebt binnen gekregen via voedsel en drinken, zelfs als je niet aan het sporten of trainen bent.
Dat is wat er gebeurt op het moment dat mensen verhongeren. Het lichaam begint zijn reserves aan te spreken om voldoende energie te kunnen produceren. Afhankelijk van je families geschiedenis , jouw genen, de manier waarop je eet en sport kan je lichaam besluiten om de snelheid van je metabolisme te verlagen om lichaamsgewicht te behouden. Sommigen hebben deze neiging meer geërfd dan anderen.
Glucose, vet en eiwitten. Toch zal het lichaam bij uithongering uiteindelijk altijd zijn eigen weefsel afbreken om maar aan voldoende energie te komen. Opgeslagen koolhydraten genoemd glycogeen worden snel opgebrand. Vervolgens wordt het opgeslagen vet onder de huid en rondom de interne organen opgebrand. Uiteindelijk worden de eiwitten uit de spieren afgebroken om voldoende glucose te kunnen genereren om het goed functioneren van de hersenen te kunnen waarborgen en jou bij bewustzijn te houden.
Vet en glucose zijn de twee hoofdstromen van energie voor het lichaam. Glucose komt onder andere voort uit voedsel met koolhydraat zoals brood, rijst, pasta en aardappelen. Vlees, peulvruchten en zuivel zijn voorname bronnen voor eiwitten.
Je lichaam verbrandt altijd een mix van vet en glucose behalve wanneer je zeer intensief beweegt. De ratio waarin glucose en vet wordt verbrandt varieert afhankelijk van de intensiviteit en de duur van de training.
Waarom een dieet niet werkt op de lange termijn
Er zijn veel hormonen die impact hebben op gewichtsverlies. Om het simpel te houden richten wij ons op Leptine . Dit is een hormoon dat vrij wordt gegeven door je vetcellen en signaleren jouw brein om minder te gaan eten en meer calorieën te verbranden. Wetenschappers hebben Leptine ook wel een ‘vet verbrandings thermostaat’ genoemd. Het drastisch verminderen van calorieën opname vermindert de aanmaak van leptine en haar capaciteit om het brein een signaaltje te sturen. Waardoor snel afvallen moeilijker wordt en steeds langzamer gaat. Hierdoor wordt jij gedwongen om steeds minder te eten om het zelfde gewichtsverlies te creëren of op peil te houden.
Als het terugdringen van calorieën jouw enige strategie is om gewicht te verliezen dan moet je jouw calorieën voor een zeer lange periode laag houden om niet weer terug aan te komen. Veel mensen denken dit vol te kunnen houden. Helaas wijst de praktijk uit dat zo goed als niemand dit proces eeuwig vol kan houden. Er komt een moment dat je weer terug grijpt naar een oude gewoonte, even minder sterk in je schoenen staat of dat je op vakantie doorslaat na een aantal dagen jezelf eindelijk weer eens wat dieet vrijheid te gunnen.
Is sporten dan de oplossing?
Dat regelmatig sporten erg gezond is voor het lichaam is onomstreden. De nodige kilo’s vet verbranden in de sportschool vergt echter een ijzersterke discipline, een sterk doorzettingsvermogen en een hele grote inspanning. Voor de gemiddelde persoon is dit helaas niet haalbaar. Daarnaast hebben meerdere studies aangetoond dat alleen sporten zelden een garantie is voor een noemenswaardig en permanent gewichtsverlies.
Geef een antwoord